Skip to main content
Baiskwalificatie Code 95 voor beroepschauffeurs

Code 95

Beroepschauffeurs op vrachtwagens en bussen uit de Europese Unie dienen te beschikken over de basiskwalificatie Code 95. Hetzelfde geldt voor beroepschauffeurs die in de Europese Unie werken. De kwalificatie Code 95 dient altijd op het rijbewijs bijgeschreven te worden. De aanduiding is vijf jaar geldig. Nadien dient de kwalificatie in de vorm van een verplichte nascholing verlengd te worden. Samengevat, het enkel hebben van een groot rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) is niet voldoende.

Maak een afspraak
Invalid Input

Uw naam is niet/verkeerd ingevuld.

Uw telefoonnummer is niet/verkeerd ingevuld.

Uw Email is niet/verkeerd ingevuld.

Uw vraag is leeg

Invalid Input

Code 95: wettelijk verplicht

De wetgever verplicht dus elke beroepschauffeur van bovenstaande categorie om Code 95 te verkrijgen en te behouden. Je herkent de aanduiding op het rijbewijs, geplaatst achter één van bovenstaande categorieën. Gelukkig zijn er verschillende manieren om nascholingspunten voor Code 95 te behalen.

Aangezien Code 95 vijf jaar geldig is, dient binnen dit tijdsbestek voor voldoende nascholing gezorgd te worden. Code 95 dient dus bínnen vijf jaar verlengd te worden. Als eis geldt een minimale nascholing van 35 uur, waarvan minstens één praktijktraining. FAF-Training verzorgt diverse trainingen en cursussen waar nascholingspunten voor Code 95 behaald kunnen worden:

✓ VCA Basis (7 punten)
✓ VCA VOL (7 punten)
✓ Diverse logistieke opleidingen (o.a. heftruck en hoogwerker)
✓ Code 95 vakbekwaamheid vrachtautochauffeurs

De basiskwalificatie

Met Code 95 heb je een bewijs dat je een vakbekwame chauffeur bent. Voor beroepschauffeurs is dit bewijs verplicht. Wanneer je nog niet beschikt over een C- of D-rijbewijs, maar wel je B-rijbewijs hebt gehaald dan moet je een aantal stappen doorlopen om de basiskwalificatie te halen. Je zult eerst je C- of D- rijbewijs moeten halen door twee theorietoetsen, één theorie-examen, twee praktijktoetsten en één praktijkexamen te halen. Nadat je deze toetsen en examens gehaald hebt, dien je een Eigen Verklaring in bij de RDW (Dienst Wegverkeer) om aan te tonen dat je medisch goedgekeurd bent. Hierna kan je bij FAF-beginnen aan het praktijkgedeelte van je cursus. Wij bereiden je voor op de toetsen en examens die je moet afleggen om je basiskwalificatie te behalen. Deze bestaan uit een Vakbekwaamheid Praktische toets, Vakbekwaamheid toets besloten terrein en het Praktijkexamen.

Meer over Code 95

Wil je weten of je Code 95 nodig hebt? Benieuwd of de nascholingsactiviteiten die je al ondernomen hebt voldoende zijn om Code 95 te verlengen? Er bestaan nogal wat regels omtrent Code 95. We kunnen ons daarom goed voorstellen dat je nog aanvullende vragen hebt. Neem dus gerust contact met ons op. We informeren je graag vrijblijvend over de te nemen stappen voor het behalen respectievelijk behouden van Code 95. Wanneer je je D-rijbewijs voor 10-09-2008 of je C-rijbewijs voor 10-09-2009 heeft gehaald, kun je Code 95 behalen door midden van het volgen van 35 uur nascholing. Het halen van je basiskwalificatie is in dat geval niet nodig.

Vijstelling van Code 95

De Europese Commissie is van mening dat het automatisch geven van Code 95 niet is toegestaan. De Nederlandse overheid heeft dit in het verleden echter wel gedaan. Vanaf april 2020 gaat een wetswijziging in die deze automatisch gegeven code terugdraait. Heb je dus ooit de Code 95 op je rijbewijs ontvangen zonder de cursus of nascholing te volgen? Dan is de kans groot dat deze wetgeving invloed heeft op jouw beroepsmatige rijbevoegdheid. Bij FAF-Training kunnen we je precies vertellen wanneer deze wetswijziging wel of niet op jou van toepassing is. Neem contact met ons op als je hier niet zeker van bent. Het volgen van de cursussen en trainingen doe je bij ons op snelle en vakkundige wijze.

Cursus in een week

Het is mogelijk om onze cursussen en trainingen in één week te volbrengen. Zodra er voldaan is aan de vereiste nascholingspunten inclusief de praktijktraining, is Code 95 veiliggesteld. Vervolgens kan de aanduiding op het rijbewijs bij de gemeente bijgeschreven worden. Ondanks de snelle afwerking van cursussen en trainingen, houden we de kwaliteit hoog en nemen we de tijd om de nadruk op belangrijke punten te leggen.

✓ Code 95 Bergen op Zoom
✓ Code 95 Breda
✓ Code 95 Den Bosch
✓ Code 95 Eindhoven
✓ Code 95 Roosendaal
✓ Code 95 Tilburg