Skip to main content
Wat zijn belangrijke punten bij VCA VOL?

Wat zijn belangrijke punten bij VCA VOL?

Als je wilt bouwen op veiligheid is een VCA-diploma een must have. VCA wordt gezien als de norm in veilig, gezond en duurzaam werken. Ben je een operationeel leidinggevende in de bouw- of aannemingswereld, of heb je een VCA-gecertificeerd bedrijf? Dan ben je verplicht om je VCA VOL-diploma te halen. Met een diploma toon je aan dat je de veiligheid om de werkvloer kunt waarborgen. Een VCA VOL-diploma is tien jaar geldig en daarom zijnde eisen streng. Moet jij het examen binnenkort maken en wil je jezelf optimaal voorbereiden? In dit blog vind je de belangrijkste punten bij VCA VOL.

Belangrijke punten VCA VOL: veiligheid en gezondheid

Het VCA VOL-examen staat volledig in het teken van veiligheid en gezondheid. Je zult tijdens het examen een aantal algemene vragen krijgen, waar je niet meteen antwoord op kunt geven, omdat je niet weet in welke richting je het antwoord moet zoeken. Dat is echter helemaal niet nodig. Zorg ervoor dat je veiligheid en gezondheid altijd als uitgangspunt neemt bij het beantwoorden van een vraag. Deze manier van denken helpt je ook in de praktijk: door eerst te denken aan veiligheid en gezondheid voorkom je veel risicovolle situaties op de werkvloer.

Tips voor het maken van VCA-examen

Het maken van een VCA VOL- examen is niet gemakkelijk, maar je kunt je er wel goed op voorbereiden. Door een VCA-cursus te volgen leer je kennis maken met de denkwijze die nodig is om je diploma te halen. Je zult merken dat je minder besef hebt van risico's dan je eigenlijk denkt. Neem daarom ook zeker de tijd om je goed te leren voor het examen. Niet alleen omdat je je diploma wilt halen, maar ook omdat je deze kennis wilt toepassen in de praktijk. Het papiertje is weinig waard als je na het maken van het examen de stof alweer vergeten bent. Maak ook een of meerdere oefenexamens, zodat je niet voor verrassingen komt te staan tijdens het maken van het examen.

Examencriteria en veelgemaakte fouten‚Äč

Om je diploma te halen moet je tijdens het examen minimaal 4515 punten scoren van de 7000 te behalen punten. Ga je voor je VCA Basis? Dan moet je 2580 punten van de 4000 punten behalen. Tijdens het VCA VOL-examen krijg je 75 minuten de tijd, ga dus niet haasten! Het onvolledig beantwoorden van een vraag of het verkeerd interpreteren van een vraag komt vaak voort uit overhaast handelen. Neem de tijd om vragen goed te lezen en rustig over het antwoord na te denken.

Auteur: FAF-Training
Geschreven op: 18 februari 2020