Skip to main content
Waarom iedereen een reanimatiecursus zou moeten volgen

Waarom iedereen een reanimatiecursus zou moeten volgen

Wist je dat iedere week ongeveer 300 mensen in Nederland een hartstilstand krijgen buiten het ziekenhuis? Volgens cijfers van de Nederlandse Hartstichting vindt 70% van de gevallen thuis plaats, 15% op straat en 10% in openbare gebouwen. Om snel op te kunnen treden bij een hartstilstand is het volgen van een reanimatiecursus van cruciaal belang. Uit bovenstaande cijfers blijkt namelijk dat in de meeste gevallen een hartstilstand plaatsvindt in een thuissituatie. Dat betekent dat de kans vele malen groter is dat je de praktijk moet toepassen bij iemand uit de persoonlijke kring dan bij een vreemde op straat. Dit is slechts een van de vele redenen die je moeten overhalen om een reanimatiecursus te volgen. Lees dit artikel voor meer informatie over dit onderwerp.

Red levens dankzij je reanimatiecursus

Een reanimatiecursus bereid je voor op situaties waarin iemand een hartstilstand krijgt. Meer dan alleen reanimeren leer je om correct te handelen in deze momenten waarin iedere seconde telt. Hoe weet je een AED te vinden en hoe gebruik je deze? Tegenwoordig zijn we veel beter voorbereid op noodgevallen dan vroeger, maar tijdens een cursus leer je meer over wat je moet doen en waarom je dit moet doen. Het helpt je begrijpen waar je op moet letten, hoe je een harstilstand herkent en het geeft je het vertrouwen dat je nodig hebt om te handelen wanneer nodig.

Altijd voorbereid

En vertrouwen in je eigen kunnen is enorm belangrijk bij het reanimeren. De eerste 6 minuten na een hartstilstand zijn cruciaal, twijfel is in dit geval een zeer slechte raadgever. Tijdens een reanimatiecursus leer je wat een hartstilstand is en waarom reanimatie zo belangrijk is. Je leert ook welk tempo je aan moet houden tijdens een reanimatie tijdens een manuele hartmassage. Momenteel overleeft slechts 23% van de slachtoffers een hartstilstand. We zien deze statistiek graag omhoog gaan en hoe meer mensen een reanimatiecursus volgen, hoe groter de kans wordt dat er iemand in de buurt is die weet hoe te handelen tijdens een hartstilstand.

Een cursus volgen? Neem contact op

FAF-Training organiseert regelmatig reanimatiecursussen. Tijdens deze vier uur durende cursus leer je alles over het reanimeren. Na het volgen van de cursus ontvang je een reanimatiediploma dat een jaar geldig is. Onze erkende kaderinstructeurs verzorgen de reanimatiecursus volgens de richtlijnen van De Nederlandse Reanimatieraad. Dat doen ze op een plezierige vakkundige manier. Reanimeren is niet moeilijk. Iedereen kan het leren. Neem contact met ons op om een afspraak te maken.

Auteur: FAF-Training
Geschreven op: 24 juni 2020