Skip to main content
VCA-diploma voor ZZP’er: basis of VOL?

VCA-diploma voor ZZP’er: basis of VOL?

Wil je kunnen bouwen op veiligheid? VCA is dé norm in veilig, gezond en duurzaam werken. Hoewel een VCA-cursus wettelijk niet verplicht is, wordt het in de praktijk vaak wel als een basiseis gezien. In principe is het zo dat operationele medewerkers die langer dan drie maanden werkzaam zijn voor een VCA gecertificeerde organisatie het VCA Basis-diploma moeten hebben. Voor de leidinggevende van deze operationele medewerkers geldt dat ze over een VCA VOL-diploma moeten beschikken als ze langer dan drie maanden werkzaam zijn voor een VCA gecertificeerd bedrijf. Maar hoe zit het met ZZP’ers? Wanneer ben je als ZZP’er verplicht om je diploma te halen? Je leest het hier.

Is VCA-diploma verplicht voor ZZP’er?

Of je als ZZP’er verplicht bent om je VCA-diploma te halen hangt af van het werk dat je doet. Wanneer je actief bent voor bedrijven die niet VCA-gecertificeerd zijn, hoef je als ZZP’er ook geen VCA-diploma te hebben. Dit is echter wel het geval als je werkt voor VCA gecertificeerde bedrijven, ook wanneer dit korter is dan de bovengenoemde drie maanden die geldt voor operationele medewerkers.

VCA VOL of VCA Basis voor ZZP’er?

De vervolgvraag is dan: moet ik als ZZP’er dan over een VCA VOL of VCA Basis-diploma beschikken? Dit hangt weer af van de manier waarop je actief bent voor je opdrachtgever. Bovendien speelt het certificeringsniveau van je opdrachtgever ook een rol. Het is dan ook verstandig om dit vooraf te bespreken, zodat je op de hoogte bent van de eisen die gesteld worden aan een ZZP’er die actief is voor deze opdrachtgever. In theorie komt het erop neer dat als je in onderaanneming, onder eigen gezag, wilt werken voor een VCA (P)etro of VCA** (2 sterren inclusief vraag 10.1) je verplicht bent om een VCA VOL-diploma te hebben. Laat je je inhuren om onder het gezag van de opdrachtgever te werken? Dan is een VCA Basis-diploma voldoende. Dit is ook het geval bij het werken voor een bedrijf met VCA* of een VCA**  zonder vraag 10.1.

Je VCA-diploma halen

Of je nu een VCA VOL of VCA Basis-diploma nodig hebt, het volgen van een VCA-cursus is in beide gevallen nodig om aan je papiertje te komen. Hier leer je relevante kennis over veiligheid, gezondheid en milieu op te doen. Bespreek de eisen van een VCA-diploma met je instructeur om er zeker van te zijn dat je het juiste certificeringsniveau hebt.

Auteur: FAF-Training
Geschreven op: 21 juli 2020