Skip to main content
VCA-certificaat halen: dit moet je weten

VCA-certificaat halen: dit moet je weten

Werk je in de bouw of ben je aannemer en wil je verzekerd zijn van een veilige, gezonde werkomgeving? De basis graadmeter is de Veiligheid, Gezondheid en milieu Checklist Aannemers (VCA). Beschikt je bedrijf over dit certificaat, dan weet je dat je in een veilige, duurzame én gezonde werkomgeving aan de slag bent. Een VCA-certificaat kan door aannemers, werknemers én ZZP’ers behaald worden na een training. Hoewel niet verplicht, is het in Nederland een basiseis. Vooral als het om risicovol werk gaat. FAF-trainingen biedt deze cursussen aan. In dit blog vertellen we je meer over het halen van je VCA-certificaat.

In welke sectoren wordt om een VCA-certificaat gevraagd?

De oorsprong van het VCA-certificaat ligt in de chemische industrie, maar inmiddels wordt het VCA-certificaat min of meer geacht te hebben bij tal van andere branches. Doorgaans zijn dit risicovolle beroepen waarbij de kans op een ongeluk vrij groot én gevaarlijk kan zijn. Sectoren waar een men geacht wordt over een certificaat te beschikken:

  • Civiele en elektrotechniek;
  • Transport en logistiek;
  • Bouw, metaalsector en steigerbouw;
  • Reiniging (ook industrieel);
  • Werktuigbouwkunde;
  • Stoffering

 

Waarom is het VCA-certificaat niet wettelijk verplicht?

Het certificaat is niet verplicht. Het is slechts een instrument om aan te tonen dat het bedrijf aan de Arbowet voldoet. Een bedrijf moet echter nog wel op andere manieren kunnen aantonen dat het aan de Arbowet voldoet. Ieder bedrijf in Nederland moet volgens de verplichte Arbowetgeving werken. Dit staat los van een VCA-certificaat, maar het certificaat is wel een goede graadmeter of een bedrijf de Arbowetgeving goed naleeft en op orde heeft.

Hoe lang is een VCA-certificaat geldig?

Wanneer je een VCA-certificaat behaald hebt, is het diploma tien jaar waard. Dat houdt dus ook in dat je na tien jaar weer opnieuw de cursus moet doen. Dat is niet zo vreemd, want in die tien jaar kan er veel veranderen op het gebied van (wettelijk verplichte) veiligheid en duurzaamheid. Deze eisen worden regelmatig verscherpt. Dus een regelmatige check uitvoeren of het VCA-certificaat van alle werknemers in orde is, valt aan te raden.

Wat zijn verschillen in het certificaat?

Er zijn verschillende VCA-certificaten te behalen. Het standaard Basisveiligheid-certificaat geldt voor medewerkers, het Veiligheid voor operationeel Leidinggevenden (VCA-VOL) is er voor leidinggevenden, aannemers of voormannen. Tot slot is er nog een graadmeter voor het certificaat. Dit zijn de een of twee sterretjes of een letter ‘p’ achter VCA. Hoofdaannemers en bedrijven met 35 of meer man personeel in dienst hebben twee sterren. Heb je een kleiner bedrijf, dan volstaat het certificaat met één ster. P-certificaten gelden voor werknemers en bedrijven in de petrochemie.

Ook een VCA-diploma halen

Bij FAF-training ben je aan het goede adres voor het volgen van een VCA-cursus. Deze cursus met bijbehorend certificaat te volgen bij onze locatie of bij jou en je bedrijf zelf. Wij komen dan met speciaal cursusmateriaal naar jouw bedrijf toe. Dat scheelt weer in de reiskosten en arbeidsuren. De boodschap komt beter over en de kans is groter dat werknemers de praktijkvoorbeelden en risico’s blijven herkennen.

Interesse? Aarzel niet en neem direct contact met ons op voor een afspraak. Je kunt onze diensten inschakelen in Noord-Brabant en plaatsen in de regio om de provincie.

Auteur: FAF-Training
Geschreven op: 12 augustus 2020