Skip to main content
Hoeveel BHV’ers zijn er nodig?

Hoeveel BHV’ers zijn er nodig?

Iedere werkgever is verplicht om adequate bedrijfshulpverlening te regelen. Door bedrijfshulpverleners (BHV’ers) aan te wijzen, zorg je ervoor dat er altijd iemand aanwezig is die kan optreden in het geval van calamiteiten. Van brand in het gebouw, tot medewerkers die eerste hulp nodig hebben; een BHV’er weet precies wat er moet gebeuren als het misgaat. Maar hoeveel BHV’ers zijn er nodig binnen jouw bedrijf? Is het voldoende om één medewerker op een BHV-cursus te sturen, of zijn hier strengere regels aan verbonden? In dit blog lees je meer over het verplichte aantal BHV’ers .

Hoeveel BHV’ers zijn er nodig om aan de eisen te voldoen?

Hoewel je als werkgever verplicht bent om te zorgen voor de aanwezigheid van voldoende BHV’ers, is er geen concreet aantal vastgelegd in de wet. Vroeger was dit wel het geval. Toen gold de regel: 1 BHV’er per 50 personen. Tegenwoordig wordt er gekeken naar situatieafhankelijke factoren. Zo speelt de RI&E (Risico-Inventarisatie en Evaluatie) een belangrijke rol bij het bepalen van het aantal BHV’ers dat nodig is. Ook de opkomsttijd van de hulpdiensten wordt meegenomen. Daarnaast wordt gekeken naar de grootte en indeling van het gebouwd, het aantal personen dat aanwezig is en de zelfredzaamheid van deze personen. Het gaat hierbij dus niet alleen om het aantal medewerkers dat op hetzelfde moment aan het werk is, ook alle bezoekers, klanten en andere aanwezigen tellen mee.

Zorg voor voldoende getraind personeel

Omdat de aanwezigheid van een BHV’er ten alle tijden verplicht is, raden we aan om medewerkers uit verschillende afdelingen of dienstploegen een BHV-cursus te laten volgen. Zeker in bedrijven waar afdelingen andere diensturen draaien, is het goed om hier rekening mee te houden. Zo voorkom je dat alle BHV’ers gelijktijdig afwezig zijn en er dus geen gekwalificeerde BHV’er aanwezig is. Na het volgen van een BHV-cursus mag een medewerker zich bedrijfshulpverlener noemen. Hier wordt ook nog eens onderscheid gemaakt tussen een ploegleider en een basiscertificaat. Wanneer meerdere BHV’ers actief zijn,
is de BHV-ploegleider de persoon die leiding neemt en het team van bedrijfshulpverleners aanstuurt. Je kunt een BHV-diploma alleen behouden door jaarlijks een BHV-herhalingscursus te volgen.

Schrijf je in voor de cursus van FAF-Training

Wil jij jezelf of je medewerkers inschrijven voor een BHV-cursus van FAF-Training? Bekijk onze cursusagenda om een cursus bij jou in de buurt te vinden. Heb je vragen over onze cursussen? Neem dan contact op, we helpen je graag verder.

Auteur: FAF-Training
Geschreven op: 09 december 2020