Hoelang is je BHV geldig?

Hoelang is je BHV geldig?

Wil jij je BHV-certificaat halen of ben je verantwoordelijk voor de veiligheid binnen jouw bedrijf en wil je jouw medewerkers aanmelden voor een cursus? Dan is het goed om meer te weten te komen over de geldigheid van een BHV-certificaat. Het antwoord op de vraag hoelang je BHV-geldig is, is een eenvoudige: dat is namelijk 1 jaar. Na het behalen van je BHV-certificaat mag je dus een jaar lang als BHV’er actief zijn.  

Hoelang is een BHV-certificaat geldig?

Of je nu een BHV-basiscursus hebt gevolgd of de cursus voor BHV ploegleider, na een jaar verloopt dit certificaat. Dat betekent dat je na een jaar weer een cursus dient te volgen om je certificaat te vernieuwen. Als je dit niet doet, vervalt je certificaat en ben je dus niet langer een BHV’er en mag je ook niet als zodanig worden aangemerkt door je werkgever. Afhankelijk van eventuele collega’s die wel een geldig certificaat hebben, kan dit problemen veroorzaken op de werkvloer. Elk bedrijf is namelijk verplicht om minimaal 1 BHV’er in dienst te hebben. De verantwoordelijkheid voor het in dienst hebben van voldoende BHV’ers ligt echter bij het bedrijf en niet bij individuele werknemers. Verloopt jouw certificaat binnenkort en heb je nog geen bericht ontvangen vanuit het bedrijf? Klop dan zelf even aan bij de collega die hiervoor verantwoordelijk is.

Is het herhalen van de cursus verplicht?

Wanneer een jaar verstrijkt na het behalen van een BHV-certificaat komt deze in principe te vervallen. Een herhalingscursus is dan niet verplicht, zolang er binnen het bedrijf maar wel wordt voldaan aan het wettelijk bepaalde aantal BHV’ers. Hoeveel BHV’ers jouw bedrijf in dienst moet hebben hangt af van de sector waarin je bedrijf actief is en de grootte van het bedrijf. Na het volgen van een herhalingscursus wordt jouw certificaat met een jaar verlengd. En misschien wel belangrijker dan dat: je bent weer volledig op de hoogte van de belangrijkste veiligheidsmaatregelen. Alle theorie en praktijk wordt tijdens de cursus weer opnieuw behandeld.

Een cursus volgen? Schrijf je direct in!

De cursussen van FAF-Training zijn opgebouwd volgens de strenge richtlijnen en kwaliteitseisen van het Nederlands Instituut voor Bedrijfshulpverlening (NIBHV). Zo garanderen wij een actuele cursus met up-to-date lesmateriaal, gegeven door gecertificeerde en uiterst bekwame BHV-instructeurs. FAF-Training voldoet aan alle eisen die door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid worden gesteld. Dat geldt ook voor de verwerking van de afval- en blusstoffen. Wil jij je inschrijven voor een herhalingscursus, of wil je meerdere medewerkers aanmelden namens jouw bedrijf? Kijk dan op onze cursusagenda voor een cursus bij jou in de buurt of neem contact op voor een afspraak op maat.

Auteur: FAF-Training
Geschreven op: 12 november 2020
Gekwalificeerde instructeurs
In company specialist
Modern trainingscentrum
Cursus op maat
  • Rijen
  • 0161 - 23 33 63
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.