Eerste hulp bij kinderen: verslikken en verstikken
Kleine kinderen stoppen alles in hun mond en dat levert gevaarlijke situaties op. Een kind kan zich verslikken in een hapje eten, maar ook in een onderdeel van een stuk speelgoed of een ander willekeurig voorwerp dat ze op de grond vinden. Hoe voorzichtig je ook bent en hoe veilig je de omgeving ook weet te maken, er kan altijd iets misgaan. Bij een verslikking zal het kind huilen en flink moeten hoesten, maar loopt het doorgaans met een sisser af. Bij een verstikking daarentegen, is de kans aanwezig dat dit veel slechter afloopt. Dit is een levensbedreigende situatie waarbij snel en correct handelen cruciaal is. Met eerste hulp bij kinderen bereid je jezelf voor op dergelijke situaties en leer je hoe te handelen. Je leest er hier meer over.
Eerste hulp bij kinderen
Eerste hulp bij kinderen is een vak apart en niet te vergelijken met eerste hulp bij volwassenen. Een klein kind begrijpt niet wat er aan de hand is, kan zich niet goed uiten en zit bovendien lichamelijk ook anders in elkaar dan een volgroeid persoon. Werk je veel met kinderen, als oppas, juf, meester of werk je bij een kinderdagverblijf? Door een cursus voor eerste hulp bij kinderen te volgen zorg je ervoor dat je voorbereid bent en weet hoe je moet handelen bij een noodsituatie. Je leert de juiste zorg te bieden en hoe je om moet gaan met een kindje dat in paniek is. Kinderen zijn nieuwsgierig en worden niet geremd door mogelijke risico's. Hierdoor gebeuren jaarlijks veel ongelukken die lang niet altijd voorkomen kunnen worden. Van vallen, tot stikken en van klemzitten tot vergiftiging. Er zijn veel scenario's om rekening mee te houden en bij een cursus eerste hulp bij kinderen maak je hier kennis mee.
Verschil tussen verslikken en verstikken
Wanneer een kind zich verslikt, komt eten of drinken in de luchtpijp terecht. Doorgaans volgt een flinke hoestbui die ervoor zorgt dat dit weer uit de luchtpijp wordt geblazen. Maar dat is niet altijd het geval. Wanneer het eten of drinken in de luchtpijp vast komt te zitten wordt de luchttoevoer afgesloten en spreken we van een verstikking. Een verstikking is levensbedreigend als er niet direct de juiste zorg wordt toegepast. Bij een verslikking blijft het kind volledig bij bewustzijn, het praat of huilt en hoest flink. Bij een verstikking vermindert het bewustzijn, kan het kind niet praten of goed hoesten en ziet deze steeds blauwer.
Volg een cursus
Om adequaat op te kunnen treden is een cursus eerste hulp bij kinderen van groot belang. Je leert hier dat er veel meer gevaren schuilen dan je misschien kunt bedenken en bovendien wordt ook uitgelegd wat je moet doen en waarom je dit moet doen. Volg de cursus en zorg ervoor dat je voorbereid bent op iedere situatie.