Skip to main content
5 tips voor een draaiboek ontruimingsoefening

5 tips voor een draaiboek ontruimingsoefening

Om je medewerkers optimaal voor te bereiden om een mogelijke noodsituatie, voer je een ontruimingsoefening uit. Dit kan een aangekondigde ontruimingsoefening zijn, waarbij je het ontruimingsplan communiceert met alle medewerkers. Maar je kunt ook kiezen voor een onaangekondigde ontruimingsoefening, waarbij je de medewerkers confronteert met een noodsituatie. Welke vorm je ook kiest, met een goed draaiboek van jouw ontruimingsoefening ben je optimaal voorbereid op de situatie. Een draaiboek ontruimingsoefening zorgt ervoor dat de noodsituatie zo waarheidsgetrouw als mogelijk wordt nagespeeld. In dit artikel vind je vijf tips die je helpen bij het opstellen van een draaiboek ontruimingsoefening.

1. Waarom organiseer je de ontruimingsoefening? ​

Voordat je begint met het plannen van een ontruimingsoefening, is het van belang om het ontruimingsplan met je personeel te communiceren. Je kunt immers niet van hen verwachten dat ze weten wat ze moeten doen in een noodsituatie, als ze hier nooit iets over gehoord, gezien of gelezen hebben. Je organiseert een ontruimingsoefening niet voor de gezelligheid. Je wilt iets vast kunnen stellen. Weet iedereen wat het plan is, voert iedereen het bedrijfsnoodplan goed uit en wat kun jij als werkgever doen om dit te verbeteren?

2. Draaiboek ontruimingsoefening opstellen: documenteren ​

Probeer zoveel mogelijk te noteren tijdens het opstellen van het draaiboek voor de ontruimingsoefening. Op welke dag en welk moment van de dag vindt de oefening plaats, hoeveel werknemers zijn er dan aanwezig, wie is er nog meer aanwezig (klanten, gasten, partners) en wat is het doel van de oefening? Vergeet ook niet om andere praktische zaken vast te leggen, zoals de benodigde materialen voor de enscenering.  

3. Maak afspraken: No play!

Voor de veiligheid van je werknemers is het belangrijk dat iedereen het verschil kan zien tussen een gespeelde noodsituatie en een daadwerkelijke noodsituatie. Met de term 'No play' wordt aangegeven dat er sprake is van een echte noodsituatie. Zorg ervoor dat deze term bekend is bij voldoende mensen, zodat zij kunnen handelen als een no-play situatie zich voordoet.

4. Draaiboek ontruimingsoefening: even laten goedkeuren

Als je een draaiboek voor een ontruimingsoefening opstelt, is het wel zo verstandig om dit kort te sluiten met het management, omdat een dergelijke oefening de normale gang van zaken op de werkvloer verstoord. Neem ook contact op met de Regionale Meldkamer om hun te informeren over de ontruimingsoefening. Zo worden er geen hulpdiensten onnodig naar uw locatie gestuurd omdat het noodnummer gebeld wordt.

5. Laat het aan de pro's over ​

Wil je echt het maximale uit de ontruimingsoefening halen? Kies dan voor een professioneel ontruimingsplan van FAF-Training. FAF-Training is specialist in oefeningen gebaseerd op verschillende scenario's. We hebben een rijke ervaring in tal van branches en industrieën. Daardoor kennen we de scenario's die binnen je organisatie kunnen optreden en de procedures die daaruit voortvloeien.

Auteur: FAF-Training
Geschreven op: 30 april 2020