Skip to main content
Ontruimingsoefeningen vergroten jouw overlevingskansen

Ontruimingsoefening

Ontruimingsoefeningen vergroten jouw overlevingskansen. Daarom is het van levensbelang om als organisatie regelmatig een ontruimingsoefening te houden. Met een ontruimingsoefening krijgen bedrijfshulpverleners de kans om vertrouwd te raken met hun taken. Bovendien geeft het ook andere medewerkers de gelegenheid om te oefenen. Je wil immers ervoor waken dat tijdens een ramp niet iedereen door elkaar gaat rennen. Op die manier voorkom je vervelende verrassingen achteraf.

Een ontruimingsoefening waar de organisatie als collectief aan deelneemt, heeft vele voordelen. Je leert elkaar kennen. Je leert bovendien ván en mét elkaar. En vooral hoe mensen in bepaalde situaties reageren. Ontdek daarom wie van jouw collega’s voor jou door het vuur gaat of wie er snel is uitgeblust.

Met ontruimingsoefeningen heb je voorsprong. Een serieuze ontruimingsoefening kan daarbovenop leuk zijn. Wij laten het graag zien. Juist door plezier in onze ontruimingsoefening te brengen, verhogen we de kans van slagen in de praktijk.

Maak een afspraak
Invalid Input

Uw naam is niet/verkeerd ingevuld.

Uw telefoonnummer is niet/verkeerd ingevuld.

Uw Email is niet/verkeerd ingevuld.

Uw vraag is leeg

Invalid Input

Ontruimingsoefeningen

Voor het organiseren van ontruimingsoefeningen ontbreekt in de wet een concrete termijn. Een goede vuistregel is om jaarlijks een ontruimingsoefening te organiseren. Om in noodsituaties adequaat en bedrijfsspecifiek te kunnen handelen, is maatwerk nodig. Buiten de ontruimingsoefening zullen de bedrijfshulpverleners ook bij andere scenario’s hun vaardigheden moeten oefenen. Te denken valt aan vaardigheden op het gebied van brandbestrijding en het verlenen van eerste hulp.

Dankzij een ontruimingsoefening weet elke medewerker wat er van hem of haar verwacht wordt. Iedere medewerker leert waar de veilige vluchtroutes zijn, en hoe je die snel kunt benutten.

Tenslotte is een ontruimingsoefening een uitstekende manier om te ontdekken of de bhv-materialen nog op orde zijn. Ook kom je er achter of de ontruimingsprocedure zélf nog voldoet. Tijdens de ontruimingsoefening en de evaluatie achteraf worden eventuele gebreken zichtbaar. En kan er met afspraken en maatregelen ingegrepen worden.

Ontruimingsoefeningen voor bedrijven

Wij adviseren altijd om minimaal een keer per jaar ontruimingsoefeningen voor bedrijven te doen. De oefeningen die dan getraind worden, zijn gebaseerd op realistische scenario’s die passen bij de werkomgeving waarin het personeel dagelijks actief is. We nemen het ontruimingsplan door, of stellen er een op als dat nodig is. Na de oefeningen evalueren het verloop van de ontruimingsoefening. We bekijken samen wat goed ging en welke risico’s nog aanwezig zijn bij een eventuele evacuatie. Door de ontruiming minimaal een keer per jaar te herhalen blijft het personeel altijd op de hoogte van het ontruimingsplan en wordt ook nieuw personeel op een noodsituatie voorbereid.

Neem contact op

FAF-Training is specialist in oefeningen gebaseerd op verschillende scenario’s. We hebben een rijke ervaring in tal van branches en industrieën. Daardoor kennen we de scenario’s die binnen je organisatie kunnen optreden en de procedures die daaruit voortvloeien. Belangrijk is dat we oefenen aan de hand van een ontruimingsplan. Geen ontruimingsplan? Ons reddingsteam weet raad.

Afhankelijk van jouw organisatie en de complexiteit ervan, is het wellicht verstandig om stapsgewijs te oefenen. Voor een geslaagde ontruimingsoefening zijn de aard, grootte en ligging van het bedrijf namelijk belangrijke factoren. Onze kennis delen wij graag. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.