Skip to main content
In het ontruimingsplan staan de procedures die bij een ontruiming opgevolgd dienen te worden

Ontruimingsplan

Brand, bommelding, stroomuitval? Bij een calamiteit is het van levensbelang dat medewerkers en bezoekers de dichtstbijzijnde nooduitgang weten te vinden. Zichtbare ontruimingsplattegronden helpen daarbij. De wet verplicht daarom elk bedrijf tot een ontruimingsplan. In het ontruimingsplan staan de procedures die bij een ontruiming opgevolgd dienen te worden. Ook omschrijft het ontruimingsplan de rol van de bedrijfshulpverleners bij een calamiteit.

Onderdeel van het ontruimingsplan is een gedegen ontruimingsplattegrond. Alle zaken die van belang zijn tijdens een calamiteit staan op zo’n ontruimingsplattegrond aangegeven. Een ontruimingsplan maakt mensen letterlijk wegwijs. Zij weten direct waar de nooduitgangen zich bevinden en welke vluchtroutes er zijn.

Ontruimingsplannen tonen ook duidelijk waar de aanwezige blusmiddelen hangen. Het is dus belangrijk om ontruimingsplattegronden juist daar te hangen waar veel mensen bijeen komen. Te denken valt aan: wachtruimtes, koffieruimtes, in de buurt van toiletten en bij liften.
Maak een afspraak
Invalid Input

Uw naam is niet/verkeerd ingevuld.

Uw telefoonnummer is niet/verkeerd ingevuld.

Uw Email is niet/verkeerd ingevuld.

Uw vraag is leeg

Invalid Input

De ontwikkeling van een ontruimingsplan

Bij de ontwikkeling van een ontruimingsplan is het zaak dat wet- en regelgeving nauwlettend opgevolgd wordt. Ontruimingsplattegronden ontwikkeld door FAF-Training voldoen aan die wet- en regelgeving. Wij doen dit volgens de NEN 1414. Om een goed beeld te krijgen van jouw bedrijf komt onze tekenaar op locatie. Door middel van bouwtekeningen ontwerpen wij vervolgens een maatwerk ontruimingsplattegrond.

Een ontruimingsplan en dan?

Het ontruimingsplan en de bijbehorende ontruimingsplattegrond vormt een integraal onderdeel van een bedrijfsnoodplan. Als organisatie dien je deze uiteraard zorgvuldig te bestuderen, plenair te bespreken en te actualiseren. Vervolgens is het essentieel dat regelmatig, met de inzet van de juiste ontruimingstechnieken, een ontruiming wordt geoefend. Er is dan nog geen sprake van paniek.

Elke oefening is een leermoment. Evenzo een verbetermoment. Ook hier kunnen wij onze toegevoegde waarde laten blijken. Als veiligheidsexpert en opleidingsspecialist op het gebied van ontruimingsoefeningen en bedrijfshulpverlening gaan wij letterlijk door het vuur. Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze deskundigheid delen wij graag, op elke locatie!