Bedrijfsnoodplan wettelijk verplicht
Een bedrijfsnoodplan is dus verplicht. De wetgever is onduidelijk over hoe je dit bedrijfsnoodplan in de praktijk vormgeeft. Wat wel telt, is dat je als werkgever aansprakelijk kan worden gesteld bij grove schuld of nalatigheid.
Als werkgever riskeer je dus grote risico’s zodra een bedrijfsnoodplan ontbreekt. Datzelfde geldt als het bedrijfsnoodplan niet geactualiseerd is. Een bedrijfsnoodplan dient daarom up-to-date te zijn. Bovendien dien je regelmatig te oefenen om er succesvol naar te kunnen handelen. Als werkgever wil je niet dat er iets misgaat bij een ontruiming. Het is dus cruciaal om optimaal voorbereid te zijn.
Voor de planuitvoering is een back-up-team van zorgvuldig opgeleide en voorbereide bedrijfshulpverleners vereist. De aard van het werk en de risico’s bepalen hoeveel bedrijfshulpverleners er nodig zijn. Ook de grootte en de ligging van het bedrijf tellen mee. Voornoemde factoren zijn tegelijkertijd van invloed op de specifieke vaardigheden die de bedrijfshulpverleners dienen te beheersen.