Blus- en verbandmiddelen

Home Advies & keuring Blus- en verbandmiddelen

FAF-Training kan u advies geven bij de aanschaf en de plaatsing van blus- en verbandmaterialen. Ook kan FAF-Training (herhaaldelijk) uw spullen keuren. De houdbaarheid van bepaalde middelen is beperkt, zoals steriel materiaal en betadine. Ook zal de verbandkoffer regelmatig bijgevuld moeten worden. In alle gevallen geldt dat de werkgever moet zorgen voor een veilige werkplek.

Waar moet een blustoestel aan voldoen?

 • Een blustoestel moet voorzien zijn van het Rijkskeurmerk.
 • Een blustoestel moet gemerkt zijn met een rangnummer (bijv. 892).
 • Een blustoestel moet de ‘B’ van ‘Besluit’ hebben.
 • Het jaartal van het besluit moet vermeld staan.
 • Een blustoestel moet voorzien zijn van ‘BZ’ (Binnenlandse Zaken). Jaar en maand van afgifte van het bewijs van type-keuring moet aangegeven staan.
 • Een blustoestel moet zijn verzegeld.
 • Een blustoestel moet draagbaar en gemakkelijk te bedienen zijn.
 • Een blustoestel moet jaarlijks onderhouden worden en gecontroleerd zijn door een deskundige.
impregneren

Impregneren

Door de recente tragedies in Nederland en de Verenigde Staten is de regelgeving op gebied van brandveiligheid flink aangescherpt. FAF-Training biedt een combinatie van behandelingsmethoden aan waarmee we uw bedrijf veilig maken en laten voldoen aan de nieuwste eisen. Vrijwel alle materialen zijn brandvertragend te maken of kunnen worden voorzien van een brandwerende coating.

brandblusserABC
BHV Koffer Open

Brandvertragende materialen zijn in het algemeen op waterbasis die kunnen worden opgebracht m.b.v. spuitapparatuur.
Van belang is dat de te behandelen producten niet vuil of waterafstotend zijn. Het type brandvertrager is afhankelijk van het te behandelen product doch na behandeling kan worden gesteld dat de behandelde producten,zoals b.v. gordijnstoffen, mengvezels etc. kunnen worden geclassificeerd als “moeilijk ontvlambaar” volgens de norm NEN EN ISO 6941 (navlamduur< 15 seconden, nagloeiduur < 60 seconden).
Indien de brandvertragende behandeling door ons wordt uitgevoerd, kan na behandeling een “certificaat van behandeling” worden afgegeven.
Indien na behandeling het product met water wordt gereinigd of met water in aanraking komt, vervalt het certificaat en is nabehandeling noodzakelijk.

Veiligheidsplattegronden

Een veiligheidsplattegrond is bedoeld voor zowel het personeel als de bezoekers van het bedrijf. Op een veiligheidsplattegrond staat af te lezen:

 • Overzichtstekening met vluchtwegen, blusmiddelen en overige veiligheidsattributen
 • Verkorte instructies ingedeeld naar zone (voor gebruikers en/of bezoekers)
 • Legenda

Een veiligheidsplattegrond wordt standaard geleverd in een wissellijst met glasplaat en kunststof rode of zwarte lijst,
afmeting 21 x 29,7 cm.

Een cursus bijwonen? Kijk in onze cursusagenda!